Pierożki z nadzieniem do buritosów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3,5 szklanki
  • mleko

    1 1/4 szklanka
  • drożdże

    5 dag
  • jajko

    3 żółtka
  • sól

    do smaku
  • fasola

    1/3 puszki
  • margaryna

    2/5 kostki 250 g
  • mięso mielone

    40 dag
  • pieczarki

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka

    1/3 słoiczka
  • ogórek kiszony

    1/3 słoiczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • chilli

    do smaku
  • ser żółty

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki  z nadzieniem do buritosów foto
żóltka oddzielamy od białek, szykujemy odpowiednie proporcje poszczególnych produktów. do miski wsypujemy mąkę, posiekaną margarynę, białka,mleko ( z drożdzy robimy rozpyczn i z mleka.)zagniatamy ciasto , w razie podszeby dodajemy mąki trochę gdyby ciasto było za rzadkie. Odstawiamy na 40 miunut pod przykryciem aby ciasto podrosło. Wałkujemy, wykrawamy kółka, najlepiej jakimś wiekszym kubkiem, wtedy wiecej farszu wejdzie.


Ważne: farsz przed nałożeniem odcisnąć z soku. TO POZWOLI NAM ŁATWIEJ SKLEIĆ CIASTO W PIEROŻEK!
Krok 2 - Pierożki  z nadzieniem do buritosów foto
paprykę, ogórk kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, następnie dodajemy do podsmażanego mięsa mielonego i razem z cebulą posiekaną smażymy na oleju. Ja pieczarki przed włozeniem do patelni skropiłam sokiemz cytryny by nie ciemniały.

Dodajemy pokrojoną paprykę i ogórka i fasolę (akurat tutaj dysponowałam czerwoną). Doprawiamy do smaku.Dodajemy starty na tarce ser żółty. Wykładamy porcję na wycięte kółko z ciasta.
Krok 3 - Pierożki  z nadzieniem do buritosów foto
sklejamy boki ze sobą. Smażymy na rozgrzanym głęboki oleju w garnku, z dwóch stron.


PS. możemy z tego ciasta także zrobić PIZZERINKI małe, tak wyłożony farsz na ciasto wkładamy na blaszkę wysmarowaną w oleju, w piekarniku - są też pyszne!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
motyl 07.01.2013 14:16
smaczne
motyl 07.01.2013 14:15
super
Miki 07.01.2013 14:10
super
TEtalicha 07.01.2013 14:04
Iwona polecamz robić, wszyscy się zachwycają, mam też inne rodzaje farszu, dodam jeszcze, jedne bardziej prostsze, drugie mieszane, ale także pyszne, takze zachęcam. Wszyscy się zajadają , a goście są pod wrazeniem i proszą o przepis:)
Kuchareczka2 07.01.2013 14:04
jakie fajne
IwonaKa 07.01.2013 14:02
ale wykwintne pierożki,nigdy takich nie jadłam,ale z pewnością pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat