Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 60 dkg
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 2 szt
mleko 2% 1/2 szklanki
drożdże 7 dkg
sól 1 łyżeczk
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

farsz

kapusta kiszona 0,5 kg
pieczarki 0,5 kg
cebula 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z kapustą

Drożdże rozmieszać w mleku i poczekać aż wyrosną. Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, sól i zioła i powoli połączyć z drożdżami. Zagnieść ciasto i rozwałkować na około 5 mm.
Kapustę odgotować. Odcedzić i odcisnąć. 1 cebulę posiekać i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić sola i pieprzem. Pozostałe 2 cebule pokroić drobno podsmazyć na złoto. Kapustę i pieczarki zemleć w maszynce na grubym sitku. Dodać cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta wykrawać szklanką krążki, napełniać farszem i sklejać pierożki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka trochę roztrzepać i posmarować wierzch pierożków. Posypać kminkiem. Piec ok. 30-40 minut na złoty kolor w pierniku rozgrzanym do 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak