Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z gyrosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1,5 kg
margaryna 1,5 kostki
drożdże 15 dkg
cukier 3-4 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
mleko 3 szklanki
Farsz:
pierś z kurczaka 1 kg
przyprawa gyros 1 opakowanie
cebula 3 duże
kukurydza 1 puszka
papryka czerwona 2 sztuki
pieczarki 1 kg
żółty ser 30 dkg
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z gyrosem

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłego mleka z cukrem i posypane łyżeczką mąki. Ciasto zagnieść jak na pierogi.
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i wymieszać z przyprawą gyros. Cebulę pokroić w talarki, paprykę w kostkę. Pieczarki pokroić i przesmażyć. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Piersi z kurczaka podsmażyć, następnie dodać pieczarki, kukurydzę, paprykę, cebulę i chwile smażyć.
Do zimnego farszu dodać starty ser.
Ciasto wałkować na grubość około 1 cm i formować pierogi.
Piec około 15 min. w temp. 150 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 20.07.2013 09:13
fantastyczne
anemon 28.08.2012 12:25
Bardzo pomysłowy farsz do pierogów.
Rafał10 24.08.2012 19:25
PYYYYCHOTA!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak