Przepis i sposób przygotowania na: PIEROŻKI Z DYNIĄ I SOCZEWICĄ NA OSTRO
FARSZ:
Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy kilka minut, a następnie podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości.
Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz.
Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem.
CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli.
Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).
Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki.
CAŁOŚĆ:
Na ciasto kładziemy porcję farszu, sklejamy tortellini, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy okraszone cebulką.
Smacznego!