Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z ciasta z dodatkiem atramentu kałamarnicy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
masło 1,5 kostki
sól do smaku
mleko 3,2%
bób 1 kg
czosnek 4 ząbki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z ciasta z dodatkiem atramentu kałamarnicy

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Najlepiej za pomocą robota. Zakładamy mieszadło hak i do miski wsypujemy mąkę , sól do smaku. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do miski z mąką i solą wlewamy masło i włączamy robota. Po chwili dolewamy mleko tyle aby składniki ładnie się połączyły. Między czasie dodajemy saszetkę atramentu z kałamarnicy. Zwiększamy obroty i zostawiamy aby ciasto ładnie się wyrobiło. Kiedy cisto jest dobrze wyrobione przekładamy je na blat , podsypujemy mąką i chwilę ugniatamy rękami. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Robimy farsz. Bób gotujemy w osolonej wodzie z ząbkiem czosnku i kilkoma gałązkami pietruszki. Ugotowany obieramy , następnie rozdrabniamy go blendując. Na patelni rozpuszczamy masło ok 2 łyżki podsmażamy wyciśnięty czosnek. Zawartość patelni dodajemy do masy z bobu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dodajemy posiekana natkę pietruszki. Mieszamy dobrze. Na jedno kółko z ciasta nakładamy farsz zamykamy drugim kółkiem. Takim sposobem powstają nam ładne pierożki. Gotujemy je w osolonej wodzie. Podajemy z rozpuszczonym masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwa643 09.03.2014 18:31
dzięki za miłe słowa
aginaa 09.03.2014 16:39
super to wyglada
adelajda 09.03.2014 10:32
super zabarwione
patryska76 09.03.2014 10:12
Fajnie się prezentują ;-)
Romanowka 09.03.2014 08:54
wyglądają szałowo!
Olga_SK 09.03.2014 08:28
Genialnie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak