Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z budyniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

śmietana 0,5 szkl
margaryna 12,5 dag
mąka pszenna 25 dag
drożdże 2 dag

Nadzienie

jabłka 3 szt
woda 1/4 szkl
cukier 4 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt
sok z cytryny 1 szt

Dodatkowo

cukier kryształ
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z budyniem

Nadzienie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajmy cukier, zalewamy wiodą i gotujemy do miękkości. Budyń przyrządzamy jak napisane na opakowaniu tylko w mniejszej ilości mleka. Studzimy i mieszamy a chłodnymi jabłkami.
Ciasto:
Z mąki, margaryny, drożdży i śmietany zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy troszkę budyniu i zlepiamy jak pierogi. Nacieramy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach do 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 15.01.2015 15:20
mniam fajne!
Pani Domu 13.01.2015 20:30
ekstra pierożki
Aleksandra/Olcia 13.01.2015 19:08
super pomysł
Janina 13.01.2015 18:14
Super ciasteczka;)
AgaS10 13.01.2015 17:12
świetne te pierożki:)
Ania321 13.01.2015 16:27
ciekawy przepis :)
bhb8 13.01.2015 15:54
ciekawy pomysł :)
nogawkuchni 13.01.2015 15:52
Pyszne drobne słodkości,oj zjadłoby się takich znakomitości.
pestka 13.01.2015 15:50
smaczna propozycja
Ewelina1991 13.01.2015 15:14
smakowite są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak