Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z budyniem

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
mąka 300 gram
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
śmietna kwaśna 2 łyżki
budyń waniliowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z budyniem

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy budyń (wg instrukcji na opakowaniu, jednak zmniejszamy troszkę ilość mleka by wyszedł gęstszy). Budyń delikatnie studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180st.

Blachę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy mąką.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką (taką ciut większą) wycinamy kółeczka. Na środku każdego kółka układamy łyżeczkę budyniu i zlepiamy brzegi, tak jak przy robieniu pierogów. Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach.

Pieczemy około 20-25 minut aż nabiorą ładnego kolorku.

Po wystudzeniu posypujemy pudrem.

Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak