Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki won ton

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 220 g
gorąca woda 200 ml
olej sezamowy 1 łyżka
woda zimna 2 łyżki

Nadzienie

mięso mielone 300 g, mieszane
natka pietruszki 3 łyżki
sos rybny 2 łyżki
sos sojowy jasny 2 łyżki
czosnek ząbki 2
sól 1-2 łyżeczki
sos chili 2 łyżki

Porada

Do pierożków polecam rosół orientalny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/366336/rosol-orientalny-z-makaronem-z-brazowego-ryzu.html

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki won ton

Kroki postępowania

1
Do misy miksera wsyp mąkę, włącz robot i wlewaj powoli gorącą wodę, musi zaparzyć mąkę, następnie dodaj olej sezamowy i zimną wodę, wyrób elastyczne ciasto. Misę przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
Krok 1 - Pierożki won ton foto
2
Mięso mielone dopraw siekaną natką pietruszki, sosem rybnym, sojowym i chilli, dodaj zgnieciony czosnek i sól. Odstaw na 30 minut.
Krok 2 - Pierożki won ton foto
3
Ciasto podziel na części, każdą rozwałkuj jak najcieniej, szklanką wykrawaj okręgi.
Krok 3 - Pierożki won ton foto
4
Na środek krążka dawaj po 1-2 łyżeczki farszu.
Krok 4 - Pierożki won ton foto
5
Krążki zawijaj do środka a na środku lekko ściskając by powstała paczuszka.
Krok 5 - Pierożki won ton foto
6
Przygotuj koszyk do parowania, można użyć bambusowych. Koszyk bambusowy posmaruj cienko olejem, by won tony się nie przykleiły do spodu. Porcjami układaj je w koszu i paruj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Z podanych składników otrzymamy 25 won tonów.
Krok 6 - Pierożki won ton foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 08.12.2015 23:45
Ciekawe pierożki
msmariusz 08.12.2015 21:40
smakowite, mniam
Grazyna0211 08.12.2015 21:27
ciekawy pomysł
Gracer 08.12.2015 19:41
lubię takie
wwwiolka 08.12.2015 19:33
Bardzo fajny przepis.
Kasnaj 08.12.2015 19:32
fajny przepis
Stenka 08.12.2015 18:06
apetycznie wyglądają
iskierka.ag 08.12.2015 18:02
Zawsze miałam ochotę je przygotować, wyglądają super apetycznie.
2milutka 08.12.2015 17:52
wow, jak zawsze apetycznie!
norweska20 08.12.2015 17:34
smakowita propozycja
mirosława4 08.12.2015 17:26
apetyczne , zjadłabym :)
IZABELA29 08.12.2015 16:12
bardzo smakowite
sliwka 08.12.2015 16:08
Smakowite;)))
Konczi 08.12.2015 16:07
Ja przygotowuję te pierożki z mąki ryżowej, twoje wyglądają cudnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak