Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki w cieście drożdżowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 125 g
śmietana pół szklanki
sól ćwierć łyżeczki
jajko 1 do posmarowania
ulubiony farsz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki w cieście drożdżowym

Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Do mąki dodajemy masło (o temp. pokojowej), sól, siekamy nożem, dodać śmietanęz drożdżami, szybko wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 5 mm, wycinać szklankąkrążki, nadziewać farszem. Dokładnie zlepić. Posmarowaćrozbełtanym jajkiem. Piec 10-15 min w temp ok 180 st., na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak