Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki TRIO
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, okręcamy folią i schładzamy w lodówce godzinkę.
2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w małą kosteczkę.
Szczypiorek płuczemy i szatkujemy. Dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Serek kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasto wałkujemy na blacie/ stolnicy i szklanką wycinamy kółeczka. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce nadzienia i kawałeczek serka topionego. Zlepiamy brzegi, formując pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
dodatkowo:
jajko
kminek
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy w 190st aż nabiorą ładnego koloru.
Smacznego!