Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki TRIO

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 200 gram
kefir 250 ml
mąka 1/2 kg
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól łyżeczka
szczypiorek pęczek
serek topiony 100 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko ugotowane na twardo 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki TRIO

1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, okręcamy folią i schładzamy w lodówce godzinkę.

2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w małą kosteczkę.

Szczypiorek płuczemy i szatkujemy. Dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Serek kroimy na mniejsze kawałki.



Ciasto wałkujemy na blacie/ stolnicy i szklanką wycinamy kółeczka. Na środek każdego nakładamy po łyżeczce nadzienia i kawałeczek serka topionego. Zlepiamy brzegi, formując pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

dodatkowo:

jajko
kminek


Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Pieczemy w 190st aż nabiorą ładnego koloru.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 06.09.2012 08:21
super
gusia1000 19.08.2012 00:19
Warto je robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak