Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki samosa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
masło 25 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
sól 3 szczypta
woda 90 ml

Nadzienie

mięso mielone 400 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbek
groszek konserwowy 1 puszka
ziemniaki 5 szt
kolendra 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki samosa

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Rozwałkować i podzielić na koła, które później przekroić na pół.
Nadzienie: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie przemielić przez maszynkę. Dodać do mięsa mielonego i dobrze wymieszać. Później dodać groszek konserwowy( lekko rozgnieciony), czosnek i cebulę i kolendrę. Wszystko smażyć przez ok 7 minut.
Na każdy kawałek ciasta kłaść wcześniej przygotowane nadzienie. Złączyć rogi ciasta, zwilżając brzegi wodą. Tak przygotowane pierożki smażyć na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak