Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki pieczone z soczewicą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
margaryna 1i 1/2 kostki
jaja 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
drożdże 2 dag
cukier 2 łyżeczki
szczypta soli
śmietana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki pieczone z soczewicą

Wykonanie nadzienia:
½ kg soczewicy ugotować w osolonej wodzie około 10 minut, następnie odcedzić. usmażyć 2 cebule i zmielić razem z soczewicą 2 ząbkami czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku

Wykonanie:
Posiekać wszystkie składniki, drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać, zarobić ciasto i odstawić na 30 min do zamrażarki. Następnie rozwałkować ciasto i małą szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować rozmąconymi białkami. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 02.01.2014 07:57
bardzo lubię takie pierożki
ssylwiaa 01.01.2014 23:36
smaczne są takie pieczone pierożki, polecam ;)
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 20:04
Ciekawy przepis.
Ankha 01.01.2014 19:41
Niedawno jadłam podobne do Twoich, fajna sprawa gdy akurat nie mamy ochoty gotować gara wody na zwykle pierogi
eMMe 01.01.2014 19:29
Pyszne pierożki,super na przekąskę;)
Romanowka 01.01.2014 19:16
Bardzo lubię soczewicę i takie pierożki - są pyszne. Ja dodatkowo podaję do nich sos czosnkowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak