Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki pieczone z kapustą

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka wrocławska 1/2 kg
drożdże 5 dkg
śmietana kwaśna 1/4 szklanki
margaryna do pieczenia 250 gram
jajko 2 jajka
sól 1 szczypta
Farsz:
kapusta kiszona 1 kg
podgrzybki suszone 10 dkg
cebule 2 sztuki
sól, pieprz 1 do smaku
olej rzepakowy 1 do smaku
Dodatki:
kminek do posypania 1 do smaku
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki pieczone z kapustą

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną płucze w ziemnej wodzie, następnie przekładam do garnka i zalewam wodą. Gotuje do miękkości około 30 minut. Cebulkę obieram i szatkuje, następnie przesmażam na patelni na oleju. Grzyby moczę dzień wcześniej w zimnej wodzie przez całą dobę. Przekładam do garnka i gotuję około 40 minut do miękkości.

Z kapusty odlewam wodę, i dodaję do niej przesmażoną cebulkę, ugotowane grzyby, dodaję łyżkę masła i chwilę jeszcze podsmażam.
Krok 1 - Pierożki pieczone z kapustą foto
2
Ciasto: Śmietanę wlewam do miski, następnie wkruszam drożdże i rozpuszczam. Do drugiej miski wsypuje przesianą mąkę, i do niej wlewam rozpuszczone drożdże.dodaję margarynę, jajka, sól. Margarynę kroję w misce nożem i wyrabiam ciasto ręką. Ciasto wałkuje na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam trójkąty, koła, kwadraty i układam nadzienie następnie składam na pół i mocno palcami ciasto przyciskam. Widelcem robię na brzegach nacięcia.
Krok 2 - Pierożki pieczone z kapustą foto
3
Farsz można zmielić maszynką do mięsa, ja pokroiłam nożem po ugotowaniu. Pierożki układam na blaszce na papierze, każdy smaruję pędzelkiem roztrzepanym jajkiem, posypuje kminkiem, solą morską. Piekę około 15 minut temp 180 stopni do lekkiego zrumienienia.
Krok 3 - Pierożki pieczone z kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 09.02.2014 17:16
bardzo apetyczne !!!
mirecka12 05.02.2014 13:07
takich pierożków jeszcze nie jadłam, ale wyglądają smakowicie
adelajda 02.02.2014 07:34
lubię takie pieczone pierożki :)
Róża1 30.01.2014 21:51
dla mnie też rewelacja:-)
Łucja 29.01.2014 23:31
pyszne pierożki :) aż nabrałam na nie ochoty :)
Janina 29.01.2014 17:25
Takie pierożki lubię, są świetne z barszczykiem;)
Mniam 29.01.2014 14:55
Pieczone pierożki są super! Podoba mi się pomysł z widelcem:)
eMMe 29.01.2014 14:35
Z chęcią bym zjadła:)
Kolorowa 29.01.2014 13:51
ale fajne pierożki ;)
agnieszka214 29.01.2014 13:34
uwielbiam takie
wyattearp 29.01.2014 13:29
warto zjeść
Jadwiga/Jaga85 29.01.2014 13:26
Super pierożki!!!
marcia7 29.01.2014 12:23
ale apetyczne
Czyki 29.01.2014 12:03
Dla mnie rewelacja:)już się częstuję:):)
Dorota_31_ 29.01.2014 11:58
Ja poproszę ale bez kminku
SylwiaMagdaSabin 29.01.2014 11:37
Uwielbiam je.
Mira85 29.01.2014 11:23
na pewno pyszne
Olga_SK 29.01.2014 11:17
ależ to musi być pyszne :D
pierniczkowo 29.01.2014 11:13
wspaniale pierożki, uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak