Pierożki pieczone z kapustą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka wrocławska

    1/2 kg
  • drożdże

    5 dkg
  • śmietana kwaśna

    1/4 szklanki
  • margaryna do pieczenia

    250 gram
  • jajko

    2 jajka
  • sól

    1 szczypta
  • Farsz:

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • podgrzybki suszone

    10 dkg
  • cebule

    2 sztuki
  • sól, pieprz

    1 do smaku
  • olej rzepakowy

    1 do smaku
  • Dodatki:

  • kminek do posypania

    1 do smaku
  • jajko

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki pieczone z kapustą foto
Kapustę kiszoną płucze w ziemnej wodzie, następnie przekładam do garnka i zalewam wodą. Gotuje do miękkości około 30 minut. Cebulkę obieram i szatkuje, następnie przesmażam na patelni na oleju. Grzyby moczę dzień wcześniej w zimnej wodzie przez całą dobę. Przekładam do garnka i gotuję około 40 minut do miękkości.

Z kapusty odlewam wodę, i dodaję do niej przesmażoną cebulkę, ugotowane grzyby, dodaję łyżkę masła i chwilę jeszcze podsmażam.
Krok 2 - Pierożki pieczone z kapustą foto
Ciasto: Śmietanę wlewam do miski, następnie wkruszam drożdże i rozpuszczam. Do drugiej miski wsypuje przesianą mąkę, i do niej wlewam rozpuszczone drożdże.dodaję margarynę, jajka, sól. Margarynę kroję w misce nożem i wyrabiam ciasto ręką. Ciasto wałkuje na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam trójkąty, koła, kwadraty i układam nadzienie następnie składam na pół i mocno palcami ciasto przyciskam. Widelcem robię na brzegach nacięcia.
Krok 3 - Pierożki pieczone z kapustą foto
Farsz można zmielić maszynką do mięsa, ja pokroiłam nożem po ugotowaniu. Pierożki układam na blaszce na papierze, każdy smaruję pędzelkiem roztrzepanym jajkiem, posypuje kminkiem, solą morską. Piekę około 15 minut temp 180 stopni do lekkiego zrumienienia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 09.02.2014 17:16
bardzo apetyczne !!!
mirecka12 05.02.2014 13:07
takich pierożków jeszcze nie jadłam, ale wyglądają smakowicie
adelajda 02.02.2014 07:34
lubię takie pieczone pierożki :)
Róża1 30.01.2014 21:51
dla mnie też rewelacja:-)
Łucja 29.01.2014 23:31
pyszne pierożki :) aż nabrałam na nie ochoty :)
Janina 29.01.2014 17:25
Takie pierożki lubię, są świetne z barszczykiem;)
Mniam 29.01.2014 14:55
Pieczone pierożki są super! Podoba mi się pomysł z widelcem:)
eMMe 29.01.2014 14:35
Z chęcią bym zjadła:)
Kolorowa 29.01.2014 13:51
ale fajne pierożki ;)
agnieszka214 29.01.2014 13:34
uwielbiam takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat