Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki pieczone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 6 szklanek
masło 30 dag
śmietana 6 łyżek
żółtko jajek 4 sztuki
sól

farsz

kapusta kiszona 1 kg
cebula 2 sztuki
pieczarki 25 dag
koper 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

do posmarowania

białko 2 sztuki

do posypania

kminek Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki pieczone

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce około 3 godziny.
Krok 1 - Pierożki pieczone foto
2
Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki.
Krok 2 - Pierożki pieczone foto
3
Przygotowujemy farsz: kapustę gotujemy, odcedzamy, studzimy. Następnie drobno siekamy. Dodajemy podsmażone cebule oraz pieczarki. Doprawiamy do smaku i całość mieszamy.
Krok 3 - Pierożki pieczone foto
4
Na krążki ciasta nakładamy po łyżce farszu, zlepiamy pierogi. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozmąconym białkiem. Posypujemy kminkiem/papryką w proszku.
Krok 4 - Pierożki pieczone foto
5
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Pierożki pieczone foto
6
Studzimy. Podajemy np. do barszczu czerwonego.
Krok 6 - Pierożki pieczone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 11.01.2015 21:38
Smaczna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak