Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka
3 szklanki -
jajko
1 sztuka -
woda
1 szklanka ciepłej -
olej
2 łyżki -
sól
1 szczypta
NADZIENIE
-
ser biały
35-40 dag -
cukier drobny
do smaku -
żółtko jajek
1 sztuka
DODATKOWO
-
cukier brązowy
do posypania -
śmietana
do polania -
owoce
sezonowe do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Pierożki misie
Kroki postępowania



W środku każdej kontury misia układamy farsz.

Gotowe możemy jeszcze delikatnie docisnąć, by farsz nie wypłyną w trakcie gotowania.

Ugotowane wyjmujemy z wody, delikatnie przelewamy wodą i porcjujemy na talerze. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem. Dodatkowo całość dekorujemy sezonowymi owocami ( u mnie porzeczki).

Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier oraz żółtko. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Ewentualnie słodzimy do smaku.
Pierożki można wykonać w dowolnym kształcie- w zależności jakie posiadamy foremki. Mogą to być gwiazdki, kwiatuszki, motyle, samochodziki itp.![]()
Komentarze (10)