Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki leniwe smażone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 30 dkg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka

Farsz

serca drobiowe 1/2 kg
cebula 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa do potraw Kucharek

deodatkowo

olej do smażenia 1 szkl

Porada

Podawać z sosem pieczarkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki leniwe smażone

Serca ugotować, przekręcić przez maszynkę. Cebulę przesmażyć na oleju, dodać do serc, dodać przyprawy, wymieszać . Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować. Przepuścić przez praskę i pozostawić na stolnicy do całkowitego wystudzenia. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe kulki . Każdą kulkę nadziać farszem, formować pierożki w dłoniach wałkować i lekko spłaszczyć. Ciasto powinno być wolniejsze . Na patelni rozgrzać olej . Na rozgrzany tłuszcz układać pierożki , smażyć na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 12.04.2016 09:46
pyszne pierożki
Goya 09.04.2016 18:47
nie jadłam takich ale zaciekawiły mnie
joannaa24 09.04.2016 14:56
Bardzo fajne pierożki
gosia1988 08.04.2016 21:37
Fajny przepis
Stenka 08.04.2016 21:23
ciekawy przepis
agaK. 08.04.2016 21:09
Szkoda że zdjęcie niewyraźne, przepis bardzo fajny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak