Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki jarosławskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
jajko 2 szt
sól 1 szczypta
woda letnia 1/2 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki jarosławskie

Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w ściereczkę i odstawić na 15 min.

FARSZ:
8 ugotowanych ziemniaków,
łyżeczka masła,
50 g suszonych grzybów,
3 cebule,
olej,
1/2 szkl. startego ostrego żółtego sera,
sól, pieprz.

Grzyby umyć, namoczyć, a następnie ugotować i przestudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać drobno pokrojone grzyby, podsmażyć. Dodać do ziemniaków, doprawić. Ciasto rozwałkować, wykrajać krążki, nakładać łyżeczkę farszu, sklejać pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku.

SOS:
1 1/2 łyżki masła,
łyżeczka mąki,
2 łyżki białego wina,
1 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/2 szkl. gęstej śmietany,
1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
po szczypcie mielonej ostrej papryki i cukru,
sól.

W rondelku stopić masło, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją winem. Dodać koncentrat, sól, cukier, paprykę, mieszając, podgrzewać, aż zgęstnieje. Dodać jogurt zmieszany ze śmietaną, podgrzać, ale nie gotować.

Ugotowane pierożki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem, polać sosem i ponownie posypać serem. Zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 07.10.2013 23:46
ależ one wspaniale wyglądają
adelajda 14.08.2013 20:19
ale smaczny farsz !!!!!
caralajna 13.04.2013 18:12
takich nie jadłam, fajny farsz, sos też nietypowy, mniam
anemon 04.09.2012 12:59
Powiem krótko, zrobiłaś pierogi z przytupem. A tłumacząc z polskiego na nasze, rewelacyjne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak