Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki idryjskie (idrijski žlikrofi) ze Słowenii
Włożyć do miseczki i nakryć folią - pozostawić w ciepłym miejscu przez 30-60 minut.
Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
Boczek drobno pokroić, a najlepiej zmielić przez maszynkę z grubym sitkiem - wysmażyć na rumiano i połączyć z ziemniakami.
Do zimnego farszu dodać posiekany szczypiorek, sól i pieprz - wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wycinać niewielkie kwadraciki lub małe krążki literatką - nadziewać farszem, sklejać dokładnie i gotować w lekko osolonym wrzątku (z dodatkiem oleju) przez ok.8-10 minut.
Podawać można z masłem, wytopionym zrumienionym boczkiem lub zrumienioną bułką tartą. Na Słowenii podają także z wieprzowiną duszoną w sosie własnym oraz z sosem grzybowym.