Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki idryjskie (idrijski žlikrofi) ze Słowenii

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 500 g
jajko 3-4
olej 2 łyżki
ziemniaki 1 kg
boczek wędzony 300 g
szczypiorek mały pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki idryjskie (idrijski žlikrofi) ze Słowenii

Z mąki, jajek, szczypty soli oraz oleju zagnieść miękkie sprężyste ciasto z dodatkiem ciepłej wody - jak na pierogi.
Włożyć do miseczki i nakryć folią - pozostawić w ciepłym miejscu przez 30-60 minut.


Ziemniaki ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
Boczek drobno pokroić, a najlepiej zmielić przez maszynkę z grubym sitkiem - wysmażyć na rumiano i połączyć z ziemniakami.
Do zimnego farszu dodać posiekany szczypiorek, sól i pieprz - wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wycinać niewielkie kwadraciki lub małe krążki literatką - nadziewać farszem, sklejać dokładnie i gotować w lekko osolonym wrzątku (z dodatkiem oleju) przez ok.8-10 minut.

Podawać można z masłem, wytopionym zrumienionym boczkiem lub zrumienioną bułką tartą. Na Słowenii podają także z wieprzowiną duszoną w sosie własnym oraz z sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 11.01.2014 14:30
musze psznie smakowac
Anna169Hosz 02.08.2013 11:38
Zapowiadają się pysznie...z chęcią wypróbuję przepis.
Aannkaa82 01.08.2013 18:43
Na pewno smakują rewelacyjnie, chętnie wypróbuję przepis :)
Habibi 31.07.2013 11:49
Ja nie robiłam bardzo małych, bo większe sprawniej się lepi, ale oryginalne są drobniutkie, jak średniej wielkości uszka :)
IwonaDD 28.07.2013 21:04
zapowiada się pysznie, fajnie poznać specjały z innych, mniej rozpowszechnionych, zagranicznych kuchni
Habibi 28.07.2013 20:46
Te pierożki są na czele listy produktów regionalnych w Słowenii, a konkretnie w rejonie Idrii :) Właśnie wróciłam stamtąd i mam już kolejną ulubioną kuchnię :)))
Habibi 28.07.2013 20:43
Będzie fotka jutro, bo mi dzisiaj umarły już wszystkie akumulatorki w aparacie i nie mam jak zgrać ;)
Olga_SK 28.07.2013 20:35
Szkoda, że nie ma zdjęcia, ale wygląda na to, że smakowite są te pierożki! Ja czasem dodaję boczek do farszu do pierogów ruskich, więc mam przedsmak tego, co zaproponowałaś :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak