Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki francuskie z zielonym farszem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
świeży szpinak 250 g
pęczek szczypiorku 200 g
serki topione trójkąciki 2
sól
pieprz
oregano
bazylia
masło 2 łyźki
żółtko jajek
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki francuskie z zielonym farszem

Kroki postępowania

1
Szpinak opłukuję pod wodą. Wrzucam na patelnie i podsmażam na maśle. Odparowuję wodę.
Krok 1 - Pierożki francuskie z zielonym farszem foto
2
Dorzucam twaróg, mieszam i podsmażam aż całość zgęstnieje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Szczypiorek siekam i dorzucam do reszty.
Krok 2 - Pierożki francuskie z zielonym farszem foto
3
Dodaję również serki topione, mieszam i podgotowuję razem.
Krok 3 - Pierożki francuskie z zielonym farszem foto
4
Ciasto francuskie rozwijam na stole i kroję na 8 części. Kładę na środku dużą łychę farszu i zawijam pod skosem w trójkątnego pierożka.
Krok 4 - Pierożki francuskie z zielonym farszem foto
5
Wierzch każdego pierożka smaruję rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka, i obsypuję ziołami.
Krok 5 - Pierożki francuskie z zielonym farszem foto
6
Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180C przez około 15minut.
Krok 6 - Pierożki francuskie z zielonym farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 01.07.2013 13:11
ależ smakowite
ssylwiaa 25.06.2013 21:15
wyglądają smakowicie ;)
Papryczka 25.06.2013 20:53
smaczne i ładne
Pyszota 25.06.2013 20:41
bardzo pyszne
Aleksandra/Olcia 25.06.2013 19:31
o mniam,ale apetyczne
Stenka 25.06.2013 19:03
extra danie
stokrotka 25.06.2013 18:33
świetne, muszę wypróbować
Gracer 25.06.2013 18:01
wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak