Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
drożdże świeże 10 gram
śmietana 0,25 szklanka
sól 1 łyżeczka
ser ricotta 125 gram
szpinak mrożony 250 gram
czosnek 2 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól, margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną. Składniki siekamy nożem i zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
2
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółka.
Krok 2 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
3
Szpinak rozmrażamy, przekładamy do rondelka, stawiamy na ogniu i czekamy aż odparuje woda, po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ser i doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
4
Na połowie ciasta kładziemy porcję farszu.
Krok 4 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
5
Przykładamy drugą częścią ciasta i dobrze sklejamy.
Krok 5 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
6
Brzegi dodatkowo przyciskamy widelcem.
Krok 6 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
7
Żyletką na wierzchu wycinamy wzorek.
Krok 7 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
8
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i smarujemy jajkiem.
Krok 8 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
9
Pieczemy w 190' na złoty kolor.
Krok 9 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 25.06.2017 10:35
I pewnie smakują wyjątkowo .
ben-ka 06.01.2015 09:49
Jakie apetyczne!!!
aisoglam 05.01.2015 23:00
Cudne te pierożki :)
Anna133 31.10.2014 10:26
wyglądają obłędnie
Aga20 01.11.2012 15:08
Rewelka!! Wow!
reniatka 01.10.2012 12:23
Wyśmienite
APM 26.09.2012 22:39
Oj, gapa ze mnie, już dopisuję. Margaryny potrzebujemy 120g.
Anna169Hosz 26.09.2012 14:15
Zamierzałam zrobić takie pierożki ale nie widzę nigdzie ile margaryny?
Anna169Hosz 25.09.2012 08:27
Świetny przepis, do ulubionych.
andzelika
andzelika 17.09.2012 12:17
mniam
Małgorzata106 08.09.2012 19:55
super
eliza135 04.09.2012 08:17
smakowicie wyglądają
Ewa104 01.09.2012 10:13
Nie dość że piękne to jeszcze ze szpinakiem.Już je lubię.
iziona 01.09.2012 06:44
Wygladają uroczo:)
halina17 01.09.2012 00:30
Apetycznie wyglądają pierożki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak