Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem

APM
APM

Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 gram
  • drożdże świeże

    10 gram
  • śmietana

    0,25 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
  • ser ricotta

    125 gram
  • szpinak mrożony

    250 gram
  • czosnek

    2 ząbek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy sól, margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną. Składniki siekamy nożem i zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółka.
Krok 3 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
Szpinak rozmrażamy, przekładamy do rondelka, stawiamy na ogniu i czekamy aż odparuje woda, po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ser i doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
Na połowie ciasta kładziemy porcję farszu.
Krok 5 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
Przykładamy drugą częścią ciasta i dobrze sklejamy.
Krok 6 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
Brzegi dodatkowo przyciskamy widelcem.
Krok 7 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
Żyletką na wierzchu wycinamy wzorek.
Krok 8 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni i smarujemy jajkiem.
Krok 9 - Pierożki drożdżowe z ricottą i szpinakiem foto
Pieczemy w 190' na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

ben-ka 25.06.2017 10:35
I pewnie smakują wyjątkowo .
ben-ka 06.01.2015 09:49
Jakie apetyczne!!!
aisoglam 05.01.2015 23:00
Cudne te pierożki :)
Anna133 31.10.2014 10:26
wyglądają obłędnie
Aga20 01.11.2012 15:08
Rewelka!! Wow!
reniatka 01.10.2012 12:23
Wyśmienite
APM 26.09.2012 22:39
Oj, gapa ze mnie, już dopisuję. Margaryny potrzebujemy 120g.
Anna169Hosz 26.09.2012 14:15
Zamierzałam zrobić takie pierożki ale nie widzę nigdzie ile margaryny?
Anna169Hosz 25.09.2012 08:27
Świetny przepis, do ulubionych.
andzelika
andzelika 17.09.2012 12:17
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat