Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki drożdżowe z pieczonym kurczakiem i kapustą
Mąkę przesiać do misy. Dodać ciepłe mleko, śmietanę, żółtka, cukier i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto, na sam koniec łącząc z roztopionym masłem. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Mięso wyjąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć piórkami cebuli oraz połową boczku pokrojonego na plastry. Przykryć i piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wyjąć, przestudzić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z pozostałym boczkiem. Połączyć z posiekaną kapustą kiszoną.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Ponownie wyrobić i rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Przy użyciu szklanki wykrawać krążki. Na każdy nakładać po porcji przygotowanego farszu. Starannie zlepić pierożki, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Piec 12-15 minut w temperaturze 190°C.