Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki max 2,5
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
śmietana 1 łyżka gęstej
cukier puder 3 łyżki
jabłka 3-4 sztuki małe

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wysypujemy na stolnice, dodajemy margarynę, ja ją podzieliłem na mniejsze kawałki, jajko całe oraz na żółtka jaja ( białek nie dodajemy) Dosypujemy cukier puder, proszek, oraz śmietanę.
Krok 1 - pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche foto
2
Wszystko razem siekamy nożem aby składniki jak najbardziej ze sobą się połączyły.
Krok 2 - pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche foto
3
Następnie dłońmi zagniatamy ciasto. Ja dodałem trochę więcej niż 2 szklanki mąki, ponieważ ciasto było troszkę zbyt mokre.
Krok 3 - pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche foto
4
Następnie ciasto wałkujemy cienki i dużym kubkiem najlepiej wycinamy kółka.
Krok 4 - pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche foto
5
w ósemki dzielimy jabłko
Krok 5 - pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche foto
6
wykładamy na ciasto i sklejamy w pierożka.
Krok 6 - pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche foto
7
Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem pieczeniowym i wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.
Krok 7 - pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche foto
8
Można posypać cukrem pudrem, ale to nie konieczne..
Krok 8 - pierożki drożdżowe z jabłkiem- ciasto kruche foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anula-d 20.04.2015 19:56
ciekawy przepis
Kolorowa 20.04.2015 19:38
ciekawy przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak