Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 50 dag
pieczarki 30 dag
sól i pieprz
jajko
mąka pszenna 1 szkl
mąka żytnia pełnoziarnista 1 szkl
woda 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto: Mąki wymieszać, dodać do nich jajko, szczyptę soli i wlać dobrze ciepłą wodę, wyrobić szybko ciasto ręcznie.
Krok 1 - Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami foto
2
Kapustę ugotować do miękkości, odsączyć i przepuścić przez maszynkę.
Krok 2 - Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami foto
3
Pieczarki ugotować i również przepuścić przez maszynkę. Kapustę, pierogi wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 3 - Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami foto
4
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, a potem za pomocą szklanki wykroić z niego kółka. Na środku każdego położyć czubatą łyżkę farszu
Krok 4 - Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami foto
5
Ciasto złożyć na pół i uformować pierogi, sklejając brzegi. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od ich wypłynięcia.
Krok 5 - Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami foto
6
Okraszać smażoną cebulką.
Krok 6 - Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 18.09.2015 15:32
ja tez bym spróbowała ;)
ben-ka 18.09.2015 14:41
Chętnie bym spróbowała.
gusia1000 18.09.2015 14:07
Zawsze dobre.
agaK. 18.09.2015 10:54
Pierożki są pycha, aż mi ślinka cieknie....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak