Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
CIASTO:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę.
Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli.
Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.
Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkwoujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. , kroimy na kwadraty ( ok. 6 cm ) , każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.
FARSZ:
Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser ( fetę i ricottę ).
Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ostrą papryką.
CAŁOŚĆ:
Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną.
Wkładamy do nagrzanego do 220C piekarnika na ok. 25 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!