PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • ziemniaki

    250 g
  • mąka

    0,5 szkl
  • masło

    1 łyzka
  • kasza manna

    3 łyzki
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 szczypta

FARSZ

  • pierś z kurczaka

    100 g
  • suszone pomidory

    80 g
  • ser feta

    50 g
  • ser ricotta

    50 g
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • słodka papryka Prymat

    1 szczypta

DO POSMAROWANIA

  • żółtko jaja

    1 szt
  • śmietana

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę.

Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli.

Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło.

Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkwoujemy ciasto na grubość ok. 4 mm. , kroimy na kwadraty ( ok. 6 cm ) , każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy.

FARSZ:

Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser ( fetę i ricottę ).

Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ostrą papryką.

CAŁOŚĆ:

Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną.

Wkładamy do nagrzanego do 220C piekarnika na ok. 25 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ostra Na Słodko

17.03.2015 17:47
Są pyszne , więc koniecznie wypróbujcie!

dollce

12.03.2015 13:20
fajna propozycja

monika141

12.03.2015 08:48
świetny przepis ,takich pierogów jeszcze nie jadłam

VioletoweKucharzenie

12.03.2015 08:00
muszą być pyszne:-)

justynkag

12.03.2015 06:22
Robie bardzo podobne pirogi,ale moje nie sa ziemniaczane. Jestem ciekawa smaku

RenataZ-et

11.03.2015 21:34
rewelacyjne pierogi

paulina2157

11.03.2015 19:55
muszę w końcu wypróbować najbardziej ciekawi mnie to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat