Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE ORKISZOWYM

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka orkiszowa 500 g
woda 500 ml
szpinak 800 g
czosnek 4 szt
cebula 2 szt
sól
pieprz
oliwa 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE ORKISZOWYM

Kroki postępowania

1
Na patelnie wlewamy 1/2 oliwy, podsmażamy cebulę i szpinak(ok 10 min) na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.Ściągamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 1 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE ORKISZOWYM foto
2
Z mąki, gorącej wody i reszty oliwy zagniatamy ciasto doprawiamy solą.
Krok 2 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE ORKISZOWYM foto
3
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka (najlepiej szklanką).Na każde z nich nakładamy farsz szpinakowy i zlepiamy.
Krok 3 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE ORKISZOWYM foto
4
W garnku gotujemy osoloną wodę i wrzucamy nasze pierogi. Gotujemy kilka min. wyciągamy na sitko przelewamy zimną wodą i wykładamy na talerz. Bardzo dobrze smakują polane oliwą czosnkową z dodatkiem ziół prowansalskich. SMACZNEGO
Krok 4 - PIEROGI ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE ORKISZOWYM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 20.04.2013 17:07
takich nie robiłam
pacpaw 13.12.2012 21:51
w takim cieście jeszcze pierogów nie widziałem
ziutula
ziutula 06.04.2012 23:52
lubię szpinakowe dodatki...
sylwia / sytofala 06.04.2012 20:00
szpinak mi już rośnie więc może warto wykorzystać
gosia47-47 06.04.2012 15:35
suoer

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak