Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 600 gram
żółko 1 sztuka
masło 100 gram
sól 1 szczypta
Nadzienie:
szpinak w liściach 400 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
masło 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
feta 250 gram
woda 275 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Do mąki dodać żółtka, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię aluminiową na 15 minut.


Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i rozgnieciony czosnek. Chwilę przesmażyć i dodać szpinak, poczekać aż woda lekko odparuje, przełożyć na sitko, żeby ostygło. Pokruszyć lub rozdrobnić ser i dodać szpinak. Dokładnie wymieszać ser ze szpinakiem.


Z porcji ciasta rozwałkować cienki placek, wycinac kółka, nakładać dużo farszu i lepić pierogi. Układac je na posypanej mąką tacce lub desce. Wkładać pierogi do gotującej się, osolonej wody z olejem i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyjmowac łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i przekładać na talerz.

Najlepiej smakują bez żadnych dodatków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak