Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    600 gram
  • żółko

    1 sztuka
  • masło

    100 gram
  • sól

    1 szczypta
  • Nadzienie:

  • szpinak w liściach

    400 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • feta

    250 gram
  • woda

    275 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodać żółtka, masło, sól i wlać gorącą wodę, bardzo dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i zawinąć je w folię aluminiową na 15 minut.


Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i rozgnieciony czosnek. Chwilę przesmażyć i dodać szpinak, poczekać aż woda lekko odparuje, przełożyć na sitko, żeby ostygło. Pokruszyć lub rozdrobnić ser i dodać szpinak. Dokładnie wymieszać ser ze szpinakiem.


Z porcji ciasta rozwałkować cienki placek, wycinac kółka, nakładać dużo farszu i lepić pierogi. Układac je na posypanej mąką tacce lub desce. Wkładać pierogi do gotującej się, osolonej wody z olejem i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyjmowac łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i przekładać na talerz.

Najlepiej smakują bez żadnych dodatków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat