Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 500 gram
woda ciepła 250 gram
żółtko jajek 2 sztuka
sól 1/2 łyżeczka
masło 1 1/2 łyżka

Farsz

szpinak mrożony 450 gram
ser ricotta 250 gram
ser grana padano 4 łyżka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczka
olej do smażenia 1 łyżka

Dodatkowo

cebula 2 sztuka
masło 1 łyżka
olej rzepakowy 1 łyżka
cukier 1 szczypta

Porada

Farsz powinien być dobrze doprawiony.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Farsz: Na oleju zeszklić posiekaną drobno cebulkę. Dodać mrożony szpinak i smażyć do rozmrożenia i całkowitego odparowania wody. Do szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całkowicie wystudzić. Dodać ricottę i starty ser grana padano. Wymieszać.
Ciasto: Składniki ciasta na pierogi zagnieść ręcznie lub w robocie. Ciasto podzielić na porcje i każdą cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać koła. Nakładać po 1 1/2 łyżeczki farszu i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do wypłynięcia i dodatkowo 3-4 minuty. Na patelni, na oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojone na pióra cebule, w trakcie smażenia dodać szczyptę cukru. Pierogi podawać gorące okraszone zarumienioną cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 04.02.2015 19:31
mniam aż przez monitor pachną..;)
Kejti 14.01.2015 07:53
Mniam,dla mnie rewelacja:-)
Alex_M 13.01.2015 11:06
przepyszne pierożki :)
romanrafal
romanrafal 13.12.2014 18:56
pierożki rewelacja
Motorek 08.12.2014 09:07
pyszne pierożki
Marta Ryżek-Kalkowska 17.11.2014 21:44
PRZEMAWIAJĄ DO MNIE -ZJEDZ MNIE :)
adelajda 01.11.2014 09:46
Jak dla mnie super nadzienie :)
Hrabina w kuchni 31.10.2014 21:17
Bardzo lubię połączenie szpinaku i ricotty.
IKrakowianka 31.10.2014 20:57
super pierogi!
Betina#45 31.10.2014 19:58
Mmm..świetne pierożki,;)) po prostu cudnie wyglądają ;))
gosia561 31.10.2014 17:59
lubię ten farsz
teresa18 31.10.2014 17:54
lubię pierogi a twoje wyglądają rewelacyjnie
gusia1000 31.10.2014 17:27
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak