Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i jajkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szk
woda ciepła ok. 1 szk
olej 3 łyżki
sól

Farsz:

szpinak świeży 30 dag
jajko 4 szt
czosnek 1 ząbek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i jajkami

Szpinak oczyścić, usunąć ogonki i wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 3-5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i rozdrobnić blenderem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w większą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak wymieszać wraz z jajkami, czosnkiem oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 26.05.2016 23:28
bardzo nietuzinkowo!
pawel123 02.06.2014 18:34
smakowity!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak