Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ
FARSZ:
Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak.
Na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu odparowania wody, zdejmujemy z ognia.
Dodajemy posiekaną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem – mieszamy, studzimy.
CIASTO:
Z mąki, jajka, soli i wody zarabiamy gładkie, jednolite ciasto ( ilość wody i mąki regulujemy „pod siebie” ).
Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy ( ja robię to widelcem , Wy śmiało możecie zrobić ozdobną falbankę ).
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Odcedzamy i podsmażamy na masełku albo podajemy z wody!
Smacznego!