Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 2 szkl
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
woda ciepła 0,5 szkl

FARSZ

szpinak mrożony 500 g
cebula biała 1 szt
ser feta 200 g
czosnek ząbki 4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak.

Na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu odparowania wody, zdejmujemy z ognia.

Dodajemy posiekaną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem – mieszamy, studzimy.

CIASTO:

Z mąki, jajka, soli i wody zarabiamy gładkie, jednolite ciasto ( ilość wody i mąki regulujemy „pod siebie” ).

Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.

Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy ( ja robię to widelcem , Wy śmiało możecie zrobić ozdobną falbankę ).

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Odcedzamy i podsmażamy na masełku albo podajemy z wody!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 22.02.2015 22:39
Pyszne są! Polecam wszystkim
Betina#45 22.02.2015 20:44
Smakowite ! ale bym zjadła
gosia1988 22.02.2015 19:32
lubię ze szpinakiem :)
Ankha 22.02.2015 19:19
To moje ulubione pierogi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak