APM

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna typ 650

    180 gram
  • olej rzepakowy

    50 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    0,5 łyżeczka
  • drożdże

    8 gram
  • papryka słodka mielona

    0,5 łyżeczka
  • woda

    100 ml

Farsz

  • szpinak

    300 gram
  • ser feta

    150 gram
  • czosnek

    2 ząbek
  • gałka muszkatołowa cała

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Szpinak umyć i osuszyć.
Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Szpinak posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Na łyżce oleju podsmażyć lekko czosnek.
Krok 4 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Dodać szpinak i smażyć aż zmniejszy swoją objętość.
Krok 5 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką.
Krok 6 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Do zimnego dodać pokruszony ser.
Krok 7 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Mąkę przesiać do miski.
Krok 8 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Wbić jajko.
Krok 9 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z wodą, wlać do mąki.
Krok 10 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Wymieszać i dodać olej, wyrobić ciasto.
Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 11 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko je wyrobić, a następnie rozwałkować.
Krok 12 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Za pomocą szklanki wykrawać z ciasta kółka.
Krok 13 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Na każde kółko kłaść łyżeczkę farszu.
Krok 14 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Zlepiać pierożki.
Krok 15 - Pierogi ze szpinakiem i fetą foto
Pierogi położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod ściereczką na 20 minut.
Po tym czasie piec je około 15 minut w 190'

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 03.11.2016 09:47
Wyglądają bardzo apetycznie:)
asiatok 04.06.2016 18:39
Niezwykle apetyczne pierożki
Ada-Gaba 27.01.2016 22:14
apetycznie wyglądają
Megi 26.03.2015 08:12
wyglądają rewelacyjnie i na pewno tak smakują:)
Stenka 27.09.2014 14:40
ciekawy pomysł z ta papryką do ciasta,
aisoglam 02.06.2014 11:12
Pyszne i jak zwykle pięknie podane :)
barbara11561 02.06.2014 10:46
lubię takie pierożki,pyszniutkie:)
V_kuchareczka 02.06.2014 10:33
przepyszne pierogi
Grazyna0211 02.06.2014 10:26
smaczne i apetyczne pierogi
norweska20 02.06.2014 09:30
wyglądają obłędnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat