Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem
1 opakowanie mrożonego szpinaku (lub świeży zmielony szpinak)
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka margaryny
10 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
oregano i inne przyprawy do smaku
Mąkę wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i następnie zaraz dolać zimną wodę. Składniki zamieszać drewnianą łyżką i odstawić na 20 minut. Następnie wyrobić ciasto. Cebulę pokroić w kostkę, wraz z margaryną włożyć do małego garnka, następnie dodać szpinak i zostawić na wolnym ogniu do rozmrożenia. Na koniec dodać zgniecione ząbki czosnku i doprawić do smaku przyprawami. Z ciasta wykrawać koła i nadziewać farszem szpinakowym. Gotować we wrzątku do wypłynięcia na wierzch (ok 5-8 minut).