Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 600 g
woda ciepła 1,5 szkl
olej 1,5 łyżki
sól do smaku

Farsz

szpinak 500 g
ser biały 250 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól do smaku
pieprz
ząbek czosnku 3 szt
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Na oliwie podsmażamy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, 1/4 szkl wody i gotujemy aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem. Studzimy.
Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem foto
2
Ostudzony szpinak mieszamy z serem i doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem foto
3
Mąkę z solą mieszamy z wodą dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.
Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem foto
4
Ciasto rozwałkowujemy nie za cienko kroimy na kwadraty.
Krok 4 - Pierogi ze szpinakiem foto
5
Na każdą część ciasta wykładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.
Krok 5 - Pierogi ze szpinakiem foto
6
Gotujemy w posolonej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia pierogów. Omaszczamy zeszkloną cebulką na maśle.
Krok 6 - Pierogi ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 27.10.2015 11:08
Pierogi zawsze smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak