Pierogi ze szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    ciepła
  • szpinak

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • pieprz

  • feta

    250 g
  • czosnek

    4 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto (na jedną porcję, gdyż zawsze robie je w maszynie):
1/2 kg mąki
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko

Wszystkie składniki wrzucam do maszyny i mieszam, ewentualnie dodaje mąki bądź wody w zależności od struktury powstałego ciasta.
Farsz:
2 opakowania mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
1 cebula
1 ser feta
sól
pieprz
1 łyżeczka masła
W garnku rozpuścić masło dodać pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i cebulę, wszystko razem podsmażyć. Rozmrożony wcześniej szpinak dodać do czosnku i chwilę poddusić. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Gdy farsz będzie chłodny rozdrobnić ser feta i dodać do szpinaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Podawać z podsmażoną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Paweł10 27.07.2012 00:31
pyszne zdjecie
1j1o1l1a1 27.07.2012 00:05
lubie ze szpinakiem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat