Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 300 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jaja 2 szt
gorąca woda 1/2 szklanki
śliwki 70 g
cukier kryształ 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
śmietana 1 szklanka
woda 3 litry
sól 1 łyżka płaska

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Z mąki ,gorącej wody, soli ,mąki ziemniaczanej zamieszać ciasto . Dodać jajka i wyrobić elastyczne ciasto.
Krok 1 - Pierogi ze śliwkami foto
2
Rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty dowolnej wielkości.
Krok 2 - Pierogi ze śliwkami foto
3
Śliwki świeże przepołowić i wyjąć kości . Nakładać po połówce lub całą śliwkę do kwadratu z ciasta , posypać 1/2 łyżeczką cukru.
Krok 3 - Pierogi ze śliwkami foto
4
Sklejać ciasto dokładnie przeciwległe rogi.
Krok 4 - Pierogi ze śliwkami foto
5
Pierogi gotowe wrzucać partiami do wrzącej wody lekko osolonej .Gotować około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię .Nie przykrywać pokrywką bo wtedy pierogi lubią się rozklejać .
Krok 5 - Pierogi ze śliwkami foto
6
Ugotowane i odsączone z wody nakładać na talerze i polać śmietaną zmiksowaną z cukrem .
Krok 6 - Pierogi ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 25.07.2016 16:06
bardzo lubię pierogi ze śliwkami : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak