Pierogi ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • cukier

  • woda

  • śliwki węgierki

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi ze śliwkami foto
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na 4 części. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy letnią wodę zagniatając ciasto.
Krok 2 - Pierogi ze śliwkami foto
Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne, ale nie można dodać za dużo mąki, bo będzie twarde. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Na każdym placku układamy po kilka kawałków śliwki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu.
Krok 3 - Pierogi ze śliwkami foto
Pierogi podajemy z podsmażoną bułką tartą (Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, czekamy aż się rozpuści, wsypujemy bułkę tartą i chwilkę smażymy). Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 03.10.2013 15:06
pycha! uwielbiam takie pierożki
Kuchareczka2 22.09.2013 19:09
wyglądają bardzo apetycznie
Anna133 22.09.2013 08:41
jak zwykle u ciebie wszystko perfekcyjne na 5
pierniczkowo 21.09.2013 10:56
bardzo apetyczne, a zdjęcie przepiękne :)
wyattearp 20.09.2013 10:34
ale muszą smakować
mufinka79 20.09.2013 10:00
Wspaniałe, uwielbiam i pierogi i knedle ze śliwkami. Porywam jednego pierożka :)
dwa pokoje z kuchnią 20.09.2013 09:33
pyszności! a zdjęcie boskie!
Lis 20.09.2013 01:22
Mam tyle śliwek - chyba też zrobię pierogi:)
Kolorowa 20.09.2013 00:07
mniam mniam ;)
paulina2157 19.09.2013 22:49
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat