Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
sól szczypta
jajko 1 szt
śliwki słodkie 1 kg
śmietana 0.5 szklanki
cukier 2 łyżki
woda 2/3 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami

Śliwki płuczemy, przekrawamy i pozbywamy się pestek.
Z mąki, wody, jajka i soli zarabiamy ciasto. Wałkujemy dość cienko i szeroką szklanką wycinamy koła,na każdym kładziemy po śliwce,ściskamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Pozostałe śliwki miksujemy z cukrem i śmietaną. Polewamy pierogi.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 28.10.2012 17:20
muszą być pyszne
Beatris 15.10.2012 12:08
A ja uwielbiam wszystkie pierogi.
RenataZ-et 01.10.2012 17:18
Pycha!
emeslive 08.09.2012 09:38
Uwielbiam takie pierogi!
Rafał10 27.08.2012 09:39
ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak