Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
3 szklanki -
sól
szczypta -
jajko
1 szt -
śliwki słodkie
1 kg -
śmietana
0.5 szklanki -
cukier
2 łyżki -
woda
2/3 (przegotowana)
Przepis i sposób przygotowania Pierogi ze śliwkami
Z mąki, wody, jajka i soli zarabiamy ciasto. Wałkujemy dość cienko i szeroką szklanką wycinamy koła,na każdym kładziemy po śliwce,ściskamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Pozostałe śliwki miksujemy z cukrem i śmietaną. Polewamy pierogi.
Smacznego!
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się