Pierogi ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • sól

    szczypta
  • jajko

    1 szt
  • śliwki słodkie

    1 kg
  • śmietana

    0.5 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    2/3 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki płuczemy, przekrawamy i pozbywamy się pestek.
Z mąki, wody, jajka i soli zarabiamy ciasto. Wałkujemy dość cienko i szeroką szklanką wycinamy koła,na każdym kładziemy po śliwce,ściskamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 5minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Pozostałe śliwki miksujemy z cukrem i śmietaną. Polewamy pierogi.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 28.10.2012 17:20
muszą być pyszne
Beatris 15.10.2012 12:08
A ja uwielbiam wszystkie pierogi.
RenataZ-et 01.10.2012 17:18
Pycha!
emeslive 08.09.2012 09:38
Uwielbiam takie pierogi!
Rafał10 27.08.2012 09:39
ślinka cieknie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat