Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami

5.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
W sezonie letnim takie pierogi muszą być obowiązkowo na moim stole.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna
50 dag
jajko
2 sztuki
woda letnia
1 szklanka
oliwa
2 łyżki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Nadzienie:

śliwki
50 dag
cukier
5 łyżek

Dodatkowo:

masło
5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, na środek każdego dajemy połówki śliwek i odrobinę cukru, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przed podaniem polewamy roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak