Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
W sezonie letnim takie pierogi muszą być obowiązkowo na moim stole.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 50 dag
jajko 2 sztuki
woda letnia 1 szklanka
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Nadzienie:

śliwki 50 dag
cukier 5 łyżek

Dodatkowo:

masło 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, na środek każdego dajemy połówki śliwek i odrobinę cukru, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przed podaniem polewamy roztopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak