Pierogi ze śliwką kalifornijską , śmietanką i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • jajko

    1
  • 1/2–2/3 szklanki wody

  • sól do smaku

Do podania

  • śliwka suszona kalifornijska

    dośc dużo
  • śmietana 30%

  • orzechy włoskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wyrobić na gładką kulę ciasta. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółeczka.Na każde kółko kłaść po jednej śliwce, zlepiać.
Gotować od wypłynięcia niecałą minutkę.
Podawać polane masłem, lub z bita śmietaną.
U mnie jedzone ze śmietaną 18% ubitą z cukrem waniliowym na sztywno i posypana całość orzechami włoskimi. Pycha !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 14.01.2016 15:23
ze śliwką kalifornijską jeszcze nie jadłam bardzo lubię ale ze świeżymi śliwkami
anka1988 14.01.2016 14:28
takie pierogi, super pomysł! nie jadłam jeszcze z takim nadzieniem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat