Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami i z bryndzą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
masło klarowane 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
woda ciepła ile potrzeba
sól do smaku

farsz

ziemniaki ugotowane 1 kg
bryndza 30 dkg
cebula 2 szt
boczek wędzony 20 dkg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami i z bryndzą

Przesiać mąkę, wysypać na stolnicę. Zrobić w mące dołek i dodać żółtko oraz łyżkę roztopionego masła. Odrobinę posolić, wlewać powoli ciepłą wodę i wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto zwinąć w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut, aby odpoczęło.
Ugotować ziemniaki, ostudzić i utłuc. Wymieszać z bryndzą. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na drobno pokrojonym boczku. Dodać do farszu cebulkę bez boczku, posolić i doprawić farsz pieprzem.
Ciasto pokroić na kilka kawałków. Każdy rozwałkować cienko i powykrawać szklanką koła. Na każde kółko nakładać łyżeczką farsz. Lepić brzegi pierogów i gotować o osolonej wodzie 3-4 minuty od wypłynięcia.
Gorące pierogi krasić skwarkami z boczku oraz zeszkoloną cebulką. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 06.01.2015 08:42
ciekawy przepis
Ada-Gaba 19.12.2014 18:42
musza być pyszne
Seba 15.12.2014 09:43
bardzo dobre
Kejti 05.12.2014 17:21
Dla mnie super :-)
adelajda 03.12.2014 11:14
fajne nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak