Pierogi z ziemniakami i cebulą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda ciepła

    około 1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka

Farsz

  • ziemniaki

    4 duże sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2-3 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku

Dodatkowo

  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2-3 łyżki
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Cebulę obrać,pokroić i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Następnie dokładnie rozgnieść.Do ziemniaków dodać cebulę z masłem,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Przestudzić.
2.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść mięciutkie ciasto.
3.Na stolnicy wałkować ciasto,za pomocą szklanki wykrawać krążki,nakładać farsz i zlepiać pierogi.
4.Pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzić.
5.Cebulę obrać i pokroić,usmażyć na maśle.Pierogi podawać polane cebulką z masłem.
Babeczka35
Przepis na około 40 pierogów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 26.03.2017 21:45
Dziękuję:)
gusia1000 14.04.2015 23:53
Zawsze dobre.
Barbara777 02.02.2015 16:51
bardzo lubię takie pierogi;)
Joannasz3190 02.02.2015 15:20
Pyszności :)
marcia7 02.02.2015 14:49
ciekawy farsz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat