Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami i cebulą.

5.0
(33)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 2 szklanki
woda ciepła około 1 szklanka
sól 1 łyżeczka

Farsz

ziemniaki 4 duże sztuki
cebula 1 sztuka
masło 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

cebula 1 sztuka
masło 2-3 łyżki
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Przepis na około 40 pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami i cebulą.

1.Cebulę obrać,pokroić i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Następnie dokładnie rozgnieść.Do ziemniaków dodać cebulę z masłem,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.Przestudzić.
2.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść mięciutkie ciasto.
3.Na stolnicy wałkować ciasto,za pomocą szklanki wykrawać krążki,nakładać farsz i zlepiać pierogi.
4.Pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzić.
5.Cebulę obrać i pokroić,usmażyć na maśle.Pierogi podawać polane cebulką z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 26.03.2017 21:45
Dziękuję:)
gusia1000 14.04.2015 23:53
Zawsze dobre.
Barbara777 02.02.2015 16:51
bardzo lubię takie pierogi;)
Joannasz3190 02.02.2015 15:20
Pyszności :)
marcia7 02.02.2015 14:49
ciekawy farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak