Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300-350 g
woda ciepła 200-250 ml
sól 1/2 łyżeczki

farsz

ziemniaki ugotowane 500 g
ser feta 250-300 g
bazylia świeża 2 łyżki - posiekana
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 do smaku

do gotowania

woda
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy farsz: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy wraz z serem feta przez maszynkę do mielenia.
Krok 1 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
2
Dodajemy posiekaną świeżą bazylię, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 2 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
3
Całość mieszamy.
Krok 3 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
4
Przygotowujemy ciasto:
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę, zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółeczka.
Krok 4 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
5
Na każdym kółku układamy porcję farszu, zlepiamy.

Krok 5 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
6
Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego.
Krok 6 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 21.08.2015 15:27
chętnie bym skosztowała!
jagoda5913 21.08.2015 15:01
pyszne takie pierożki
fotoviderek 21.08.2015 14:33
Ale apetycznie wyglądają :)
adelajda 21.08.2015 12:20
dobre :)))
Benita 21.08.2015 12:12
Fajne pierożki.
Ewa 21.08.2015 11:58
Pysznie i aromatycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak