Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią

Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    300-350 g
  • woda ciepła

    200-250 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki

farsz

  • ziemniaki ugotowane

    500 g
  • ser feta

    250-300 g
  • bazylia świeża

    2 łyżki - posiekana
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    1 do smaku

do gotowania

  • woda

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
Przygotowujemy farsz: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy wraz z serem feta przez maszynkę do mielenia.
Krok 2 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
Dodajemy posiekaną świeżą bazylię, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
Całość mieszamy.
Krok 4 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
Przygotowujemy ciasto:
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy sól i ciepłą wodę, zagniatamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółeczka.
Krok 5 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
Na każdym kółku układamy porcję farszu, zlepiamy.

Krok 6 - Pierogi z ziemniakami, fetą i bazylią foto
Gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kloruś

21.08.2015 15:27
chętnie bym skosztowała!

jagoda5913

21.08.2015 15:01
pyszne takie pierożki

fotoviderek

21.08.2015 14:33
Ale apetycznie wyglądają :)

adelajda

21.08.2015 12:20
dobre :)))

Benita

21.08.2015 12:12
Fajne pierożki.

Ewa

21.08.2015 11:58
Pysznie i aromatycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat