Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 70 dag
jajko 1 sztuka
masło 2 łyżki
sól 1 szczypta
woda letnia według uznania
Farsz:
ziemniaki gotowane 25 dag
ziemniaki surowe 1/2 kg
słonina 10 dag
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól,jajko,stopione masło i letnią wodę ,aby powstało gładkie ciasto pierogowe,odstawić przykryte ściereczką ,aby ciasto odpoczęło .
Farsz:
Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odsączyć z nadmiaru soku ,połączyć z przeciśniętymi przez praskę gotowanymi ziemniakami .
Słoninę drobno pokroić i wytopić na patelni ,odsączyć skwarki z tłuszczu i dodać do ziemniaków,masę ziemniaczaną doprawić solą ,pieprzem i przyprawą do ziemniaków .

Ciasto pierogowe cienko rozwałkować ,wykroić krążki napełniając je farszem zlepić pierogi ,gotować w dużej ilości osolonego wrzątku .
Podawać polane podsmażoną cebulką na tłuszczu który wytopił się ze skwarek słoniny .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak