Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowe pierogi nadziane zielonym farszem z groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Magia smaku pierogów sprawia, że szybko znikają.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 250 gramów
olej 1 łyżka
woda ciepła 0.5 szklanki
sól 1 szczypta

Na farsz:

zielony groszek 270 gramów
bazylia świeża 15 gramów
natka pietruszki 35 gramów
ząbek czosnku 1 sztuka
oliwa 75 mililitrów
sok z limetki 15 mililitrów
migdały 50 gramów
parmezan 50 gramów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Dodatkowo:

masło 82% 2 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuk
cebula 1 sztuk
kiełbasa śląska 250 gramy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami

Farsz:
1. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać ugotowany zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.


Ciasto:
2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

5. Kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kiełbasę, całość chwilę smażyć, lekko oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

6. Gotowe pierogi podawać okraszone przesmażoną kiełbaską z cebulą i czosnkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 06.11.2018 20:24
Takich jeszcze nie jadłam i z chęcią bym ich spróbowała :)
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 12:20
Ewelinko pyszne pierogi a za razem ślicznie podane.;)
Linka2107 06.11.2018 20:07
Dziękuję Bożenko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak