Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami

Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Domowe pierogi nadziane zielonym farszem z groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Magia smaku pierogów sprawia, że szybko znikają.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • olej

    1 łyżka
  • woda ciepła

    0.5 szklanki
  • sól

    1 szczypta

Na farsz:

  • zielony groszek

    270 gramów
  • świeże listki bazylii

    15 gramów
  • natka pietruszki

    35 gramów
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • oliwa

    75 mililitrów
  • sok z limetki

    15 mililitrów
  • migdały

    50 gramów
  • parmezan

    50 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • masło 82%

    2 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 sztuk
  • cebula

    1 sztuk
  • kiełbasa śląska

    250 gramy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:
1. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać ugotowany zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.


Ciasto:
2. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

5. Kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kiełbasę, całość chwilę smażyć, lekko oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

6. Gotowe pierogi podawać okraszone przesmażoną kiełbaską z cebulą i czosnkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

06.11.2018 20:24
Takich jeszcze nie jadłam i z chęcią bym ich spróbowała :)

Bożena Matuszczyk

06.11.2018 12:20
Ewelinko pyszne pierogi a za razem ślicznie podane.;)

Linka2107

06.11.2018 20:07
Dziękuję Bożenko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat