Pierogi z zielonkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gąski zielonki

    1/2 kg
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • kiełbasa cienka

    20 dag
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • zielona pietruszka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W całych pierogach najważniejszy jest farsz dlatego nie podam przepisu na ciasto gdyż robiłam je ze zwykłego ciasta na pierogi bez żadnych ulepszeń i udziwnień.
Zielonki obrać, dokładnie umyć i drobno posiekać na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę pokrojoną w kostkę pod koniec smażenia cebuli dodać grzyby, posypać je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i 1/2 łyżeczki tymianku. Grzyby usmażyć w trakcie puszczą płyn, ale on odparuje. Osobno zrumienić kiełbasę pokrojoną w kostkę i dodać do grzybów, wymieszać i doprawić do smaku ewentualnie jeszcze solą, na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki, wystudzić.
Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, wyciąć krążki i napełnić je farszem, po czym zlepić pierogi.
Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, podawać gorące polane tłuszczem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
1j1o1l1a1 29.10.2012 19:27
lubie z różnymi grzybami :)
treonina 29.10.2012 13:11
coś nowego :-) musi być smaczne
Kekerboom 29.10.2012 13:01
super przepis na pierogi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat