Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z zielonkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gąski zielonki 1/2 kg
masło 2 łyżki
cebula 1 sztuka
kiełbasa cienka 20 dag
tymianek 1/2 łyżeczki
zielona pietruszka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z zielonkami

W całych pierogach najważniejszy jest farsz dlatego nie podam przepisu na ciasto gdyż robiłam je ze zwykłego ciasta na pierogi bez żadnych ulepszeń i udziwnień.
Zielonki obrać, dokładnie umyć i drobno posiekać na patelni rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę pokrojoną w kostkę pod koniec smażenia cebuli dodać grzyby, posypać je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i 1/2 łyżeczki tymianku. Grzyby usmażyć w trakcie puszczą płyn, ale on odparuje. Osobno zrumienić kiełbasę pokrojoną w kostkę i dodać do grzybów, wymieszać i doprawić do smaku ewentualnie jeszcze solą, na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki, wystudzić.
Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, wyciąć krążki i napełnić je farszem, po czym zlepić pierogi.
Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, podawać gorące polane tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 29.10.2012 19:27
lubie z różnymi grzybami :)
treonina 29.10.2012 13:11
coś nowego :-) musi być smaczne
Kekerboom 29.10.2012 13:01
super przepis na pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak