Pierogi z zieloną soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    50 Dag
  • wrzątek

    2 Szkl
  • sól

    Szczypta

Farsz

  • soczewica zielona

    1 Szkl
  • cebula

    1 Duża
  • olej

    2 Łyżki
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • pestki dyni

    1 Łyżka zmielonych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników wyrobić ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Farsz:
Soczewicę namoczyć 2 godziny, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić, połowę odłożyć, resztę zblendować na gładko.
Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na złoto na oleju. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
Smacznego:)
Edith85
Do farszu dodałam gotową mąkę z pestek dyni, ale można też samemu zmielić pestki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 27.05.2017 23:25
Dobry obiad
Janina 26.05.2017 22:33
Fajne smaki;))
Wiesława1 26.05.2017 20:15
Moja mama robiła pyszne. Wróciły wspomnienia
w mojej kuchni 26.05.2017 17:26
same pyszności
dodi 26.05.2017 14:24
mniam, mniam
Ada-Gaba 26.05.2017 13:39
bardzo pyszne
Justi2401 26.05.2017 13:21
Smaczny farsz do pierożków :)
gosia56 26.05.2017 10:29
super pomysł;)
Madzai 26.05.2017 07:48
Bardzo dobre!
bertpvd 25.05.2017 23:07
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat