Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z zieloną soczewicą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 Dag
wrzątek 2 Szkl
sól Szczypta

Farsz

soczewica zielona 1 Szkl
cebula 1 Duża
olej 2 Łyżki
sól
pieprz
majeranek
pestki dyni 1 Łyżka zmielonych

Porada

Do farszu dodałam gotową mąkę z pestek dyni, ale można też samemu zmielić pestki.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z zieloną soczewicą

Z podanych składników wyrobić ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Farsz:
Soczewicę namoczyć 2 godziny, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić, połowę odłożyć, resztę zblendować na gładko.
Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na złoto na oleju. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 27.05.2017 23:25
Dobry obiad
Janina 26.05.2017 22:33
Fajne smaki;))
Wiesława1 26.05.2017 20:15
Moja mama robiła pyszne. Wróciły wspomnienia
w mojej kuchni 26.05.2017 17:26
same pyszności
dodi 26.05.2017 14:24
mniam, mniam
Ada-Gaba 26.05.2017 13:39
bardzo pyszne
Justi2401 26.05.2017 13:21
Smaczny farsz do pierożków :)
gosia56 26.05.2017 10:29
super pomysł;)
Madzai 26.05.2017 07:48
Bardzo dobre!
bertpvd 25.05.2017 23:07
Smaczny przepis
agnieszka214 25.05.2017 20:47
Super pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak