Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z wiśniami i twarogiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

twaróg 500 gram
wiśnie bez pestek 250 słoik
żółtko jajek 1 szt
cukier do smaku

ciasto

mąka pszenna 2,5 szkl
olej 1 łyżka
woda letnia opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z wiśniami i twarogiem

Twarożek zmieliłam , dodałam żółtko, cukier ( do smaku ), wymieszałam na jednolita masę.
Mąkę przesiałam , dodałam ciepłą wodę, odrobinę oliwy. Zagniotłam na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkowałam dość cienko, wykroiłam krążki szklaneczką. Na każdy krążek nałożyłam farsz twarogowy i odsączoną wisienkę( moje wisienki były z syropu )Dokładnie zlepiłam brzegi.
Pierożki gotowałam w lekko osolonej wodzie. (do miękkiego ciasta)
Podawałam ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak