Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z wędzonym twarogiem wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Poszukujecie przepisu na pierogi podobne do ruskich, ale różniące się kilkoma składnikami i wzbogacone sosem na bazie boczku, cebuli, passaty pomidorowej i śmietanki ? Sięgnijcie po przepis na pierogi z wędzonym twarogiem!

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 450 250 g
mąka pszenna typ 00 250 g
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
woda ciepła 250-300 ml
olej 2 łyżeczki

Farsz:

twaróg wędzony 250 g
ugotowane ziemniaki - Typ B lub BC 250 g
boczek 150 g
cebula 1 sztuka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
sól morska Prymat w młynku do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Musztarda francuska Prymat 3 łyżeczki

Sos:

boczek 100 g
masło 40 g
rozmaryn
cebula 1 sztuka
passata pomidorowa 200 ml
śmietanka 30% 200 ml

Dodatki:

orzechy włoskie prażone
rozmaryn

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z wędzonym twarogiem wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól oraz olej i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jędrne i nie będzie kleić się do miski.

2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut.

3. Następnie przechodzimy do przygotowania farszu: na patelni podsmażamy boczek wraz z cebulą, a do miski przez praskę przeciskamy twaróg oraz ziemniaki.

4. Farsz pieprzymy, solimy, doprawiamy majerankiem oraz gałką muszkatołową, dodajemy podsmażony boczek z cebulką oraz musztardę francuską, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.

 

5. W międzyczasie w rondelku podsmażamy boczek wraz z masłem oraz rozmarynem przez ok 2 minuty, po czym dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu kolejne 2 minuty.

6. Podsmażoną cebulę oraz boczek zalewamy śmietanką oraz passatą pomidorową, całość zagotowujemy i gotowe.

7. Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy kółko o średnicy ok 3 cm, do środka nakładamy 2 łyżeczki farszu i lepimy pierogi, które gotujemy na osolonym wrzątku przez ok 5 minut. 

 

8. Ugotowane pierogi wyciągamy na osobny talerz i przechodzimy do wykładania: na talerz wylewamy sos wraz z cebulą oraz boczkiem, następnie wykładamy pierogi, które również delikatnie polewamy sosem, danie ozdabiamy rozmarynem oraz prażonymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak