Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z wędzonym twarogiem wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól oraz olej i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jędrne i nie będzie kleić się do miski.
2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut.
3. Następnie przechodzimy do przygotowania farszu: na patelni podsmażamy boczek wraz z cebulą, a do miski przez praskę przeciskamy twaróg oraz ziemniaki.
4. Farsz pieprzymy, solimy, doprawiamy majerankiem oraz gałką muszkatołową, dodajemy podsmażony boczek z cebulką oraz musztardę francuską, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
5. W międzyczasie w rondelku podsmażamy boczek wraz z masłem oraz rozmarynem przez ok 2 minuty, po czym dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu kolejne 2 minuty.
6. Podsmażoną cebulę oraz boczek zalewamy śmietanką oraz passatą pomidorową, całość zagotowujemy i gotowe.
7. Po 30 minutach ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, wycinamy kółko o średnicy ok 3 cm, do środka nakładamy 2 łyżeczki farszu i lepimy pierogi, które gotujemy na osolonym wrzątku przez ok 5 minut.
8. Ugotowane pierogi wyciągamy na osobny talerz i przechodzimy do wykładania: na talerz wylewamy sos wraz z cebulą oraz boczkiem, następnie wykładamy pierogi, które również delikatnie polewamy sosem, danie ozdabiamy rozmarynem oraz prażonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!