Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z WĄTRÓBKĄ I SKWARECZKAMI

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka wieprzowa 400 g
płucka wieprzowe 300 g
cebula 1 szt
kasza gryczana 1 1/2 szkl
czosnek 2-3 ząbk
jajko 1 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
Ciasto:
mąka 3 szkl
żółtko jajek 1 szt
woda letnia 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z WĄTRÓBKĄ I SKWARECZKAMI

Zagnieść ciasto używając podanych składników. Uprzednio należy ugotować wątróbkę, płucka oraz kaszę (na sypko). Cebulkę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Ewentualnie - nie szklić na maśle, a zmielić razem z płuckami i wątróbką przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać przyprawy, jajko i dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto należy rozwałkować, wyciąć szklanką kółka i nadziewać farszem. Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Pierogi wybornie smakują ze skwarami. Świetne są podsmażane.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 22.04.2013 06:59
takich jeszcze nie jadłam ale spróbuję
ziutula
ziutula 16.01.2013 20:54
wątróbkę lubię i kiedyś dawno jadłam takie pierogi...
angelika14 16.01.2013 19:00
lubię takie pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak