Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z warzywami i boczkiem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
woda ciepła 1 szk
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka
marchewka 2 szt
cukinia 75 g
kalarepka młoda 75 g
kalafior 75 g
papryka biała 75 g
cebula 1 szt
kasza manna 1 łyżka
sól
pieprz kolorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z warzywami i boczkiem

Kroki postępowania

1
Farsz :
2 młode marchewki
75 g cukinii
75 g kalarepy
1 cebula
250 g wędzonego boczku
75 g białej papryki
sól morska z magnezem do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 łyżka kaszy manny

Farsz : Boczek pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do boczku, zeszklić. Marchew umyć ( jest młoda wiec nie ma konieczności obierania ), cukinię i kalarepę także umyć i zetrzeć te składniki na drobnych oczkach i dodać na patelnię. Paprykę pokroić w kostkę i także dodać do pozostałych składników na patelni. Dodać sól i pieprz do smaku. Smażyć około 3 minuty a po tym czasie wyłączyć ogień, dodać kaszę mannę i wymieszać farsz. ( Kaszę dodajemy w celu związania farszu i zabrania z patelni wszystkich soków farszu ).
Krok 1 - Pierogi z warzywami i boczkiem foto
2
Ciasto :
3 szk mąki koszalińskiej typ 500
ok. 1 szk gorącej wody
1 łyżeczka morskiej soli z magnezem
1,5 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo :
200 g wędzonego boczku

Ciasto : Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i wodę i widelcem lekko wymieszać składniki. Następnie wyjąć ciasto na blat i wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto dzielić na porcje, wałkować je na cienkie placki i za pomocą szklanki lub innego kółka wycinać krążki na pierogi.
Krok 2 - Pierogi z warzywami i boczkiem foto
3
Na środek każdego kółka kłaść porcje nadzienia
Krok 3 - Pierogi z warzywami i boczkiem foto
4
zlepiać pierogi i układać na ściereczce a potem zakryć drugą aby pierogi nie wyschły. Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować kolka minut od wypłynięcia. Sprawdzić czy pierogi są gotowe wyjmując jeden łyżką cedzakową i lekko nacisnąć na pieróg. Jeśli są miękkie wyjąć pierogi na blaszkę przesmarowaną lekko olejem. Boczek pokroić w kostkę na rumiano.
Krok 4 - Pierogi z warzywami i boczkiem foto
5
Pierogi układać na talerze i okrasić je skwareczkami z boczku.
Krok 5 - Pierogi z warzywami i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 01.03.2014 16:17
Farsz smakowity :)
Mniam 01.03.2014 16:11
Jakie pyszne musi być to nadzienie.
malaczarna23 01.03.2014 15:57
pyszne pierożki
Ania84 01.03.2014 15:13
super podane
gosia561 01.03.2014 14:49
dobry taki farsz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak