Pierogi z twarożkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 g
  • sól

  • woda

    1/2 szklanki
  • twaróg

    40 dag
  • żółtko jaja

  • cukier do smaku

  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pierogi z twarożkiem foto
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Ser musimy utrzeć z żółtkami i cukrem na gładką masę. Następnie przyrządzamy ciasto pierogi. Ja zwykle robię zaparzane, bez jajek.Robię w wysypanej na stolnicę mące dołek, którą najpierw solę a następnie wlewam wrzątek mieszając szybko nożem.Kiedy odrobinę ostygnie, zagniatam rękoma. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody. Zrobione ciasto musi \"odpocząć\" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy.
Krok 2 - Pierogi z twarożkiem foto
Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.
Krok 3 - Pierogi z twarożkiem foto
Podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 03.11.2011 08:23
uwielbiam pierogi...
Ania67 16.10.2011 14:05
idealne połączenie
IKrakowianka 15.10.2011 19:04
przepyszne są takie pierogi na słodko
Jarlin 09.10.2011 09:00
Lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat